Selecteer een pagina

Als je eieren in huis hebt, kun je altijd een maaltijd maken. Ongelooflijk wat je allemaal met een ei kunt doen. Daar is dit superfranse klassieke dessert een mooi voorbeeld van: Met maar een paar ingrediënten en maar 4 eieren een spectaculair resultaat. Koken met eieren lijkt altijd een beetje op scheikunde.  Een ei kent vele verschijningsvormen, een ei kan zoet, hartig, Oosters, Hollands, hip of ouderwets-lekker.Nu even ouderwets-lekker en very French: Heel erg leuk om te maken!

Oeufs à la neige avec crème Anglaise

4 eieren

100 gram poedersuiker

50 gram suiker

2 vanillestokjes

1 liter volle melk

mixer

Maak eerst de ‘sneeuweieren’:

Klop 4 eiwitten stijf met de mixer. Doe er dan beetje bij beetje de poedersuiker bij en blijf mixen tot het eiwit heel stevig is. Je moet de kom op de kop kunnen houden. Kook ondertussen een halve liter melk met het merg uit het vanillestokje. Kook het vanillestokje ook mee. Houd de melk tegen de kook aan en kook de eiwitbollen ter grootte van een eetlepel eiwit in de vanillemelk. Ongeveer 2 minuten aan elke kant. (Een beetje zoals oliebollen in de olie). Haal ze er voorzichtig uit met een schuimspaan en laat ze afkoelen op een theedoek.  Je kunt de sneeuwbollen natuurlijk ook kleiner maken.

Crème Anglaise

Kook een halve liter melk (of vervang een deel van de melk door room) met het merg uit het vanillestokje. Kook het vanillestokje ook mee. Verwijder het stokje als de melk kookt. Mix ondertussen de 4 eidooiers met de 50 gram suiker. Klop het wit-schuimig. Blijf mixen en doe er de kokendhete melk bij. Niet alles in een keer, eerst een klein beetje. Dan steeds meer. Blijf voortdurend mixen. Gooi nu alles weer terug in de pan op het vuur. Blijf roeren met een houten lepel en laat het mengsel nu NIET meer koken, alleen dikker worden. Het moet warm genoeg blijven om dikker te worden (dat gebeurt al na een paar minuten), maar als het te warm wordt en bijna gaat koken, krijg je klontjes en heb je geen fluweelzachte gladde saus meer. Mocht dat toch gebeuren, geen paniek, doe het terug in de kom en zet er weer even de mixer op. De Crème Anglaise kan lauwwarm of helemaal afgekoeld worden gegeten.

Doe een klein laagje van de crème Anglaise in een diep bordje en leg er 1 of 2 ‘oeufs à la neige’ in.

Pin It on Pinterest