Selecteer een pagina

Ja, misschien val je er ook van af, maar ik bedoel iets anders. Afval klinkt naar vuilnisbakken en etensresten in de gootsteen, maar ik heb het toch echt over iets heel smakelijks. Een paar ideeën: Gooi de schillen van witte asperges niet weg, maar trek er een aspergebouillon van. Zet de afgespoelde schillen nèt onder water, laat een uurtje trekken, voeg wat zout toe en je hebt een heerlijke aspergebouillon. Waar wordt gekookt is meestal genoeg groente ‘afval’, zoals de buitenste bladeren van de prei, om een bouillon van te maken. De steeltjes van peterselie en koriander bijvoorbeeld hebben enorm veel smaak. Gooi de steeltjes niet weg, ze zijn een goeie basis voor soepen en sauzen. Voor een geslaagde spaghetti vongole begin ik met olie, knoflook en een handvol heel fijngesneden peterseliesteeltjes in de pan. De blaadjes gaan er pas aan het eind overheen. De schil van een (biologische) watermeloen doet het goed in shakes en smoothies. De korst van een stukje Parmezaan, waar het laatste beetje kaas moeilijk van af te raspen is, kun je meekoken in een minestronesoep, voor heel veel extra smaak. Zonde om zoveel smaak in de afvalbak te gooien!

 

Pin It on Pinterest