Selecteer een pagina

Als Randstedelijke Foodie neemt mijn enthousiasme wel eens wat af bij het zoveelste foodfestival of bij de talloze überhippe lunch- en koffietentjes. Niks tegen hip, ik roep het zelf het hardst als ik iets aanbeveel, maar de behoefte aan klassiek, degelijk, ouderwets-gezellig en meer van die niet-sexy kenmerken neemt juist toe. Waar word ik nou echt blij van? Nou, van een überklassieke menukaart, van heel goed klaargemaakt degelijk eten, van een sfeer en aankleding die ogenschijnlijk al 100 jaar hetzelfde is gebleven. Ik heb het niet over (te veel) vergane glorie en morsigheid. Daarom ook ‘ogenschijnlijk’, want ook een sfeer van langgeleden moet onderhouden worden. Authentiek ja, maar het zilver dient wel gepoetst te worden, het blijft niet vanzelf zo mooi. Ik ben op zoek naar dié plekken, naar restaurants die niet aan een concept doen, waar de koffie soms nog uit het koffiezetapparaat komt en waar personeel met verstand van zaken werkt. Restaurants die niet vanuit een marketing-idee zijn ontstaan maar die hun reputatie in vele jaren hebben opgebouwd. Hotel Bakker in Vorden bijvoorbeeld. Laten we niet zeggen ‘ouderwets is het nieuwe hip’, maar die plekken wel koesteren, laten weten dat we hun tradities waarderen en ze op het hart drukken alsjeblieft nooit iets te veranderen.

Pin It on Pinterest