Selecteer een pagina

Ik heb ooit eens een kookboek gekocht waar geen exacte hoeveelheden en geen kooktijden in staan. De schrijver, Pino Luongo, legt uit waarom: ‘Denk niet dat het eindresultaat beter wordt als je de exacte hoeveelheid eetlepels en minuten aanhoudt. Je gevoel en je vrijheid zijn veel belangrijker! Een exacte kooktijd bestaat niet, het resultaat hangt van zoveel meer af: de maat van je pan, de temperatuur. Kijk in de pan, ruik, voel, prik er met een vork in. Je bent je vrijheid kwijt met al die exacte aanduidingen. Ga op je gevoel af. Je begint met een pan die groot genoeg is voor het aantal mensen waarvoor je kookt. Als je bijvoorbeeld van plan bent een soep voor 10 personen te maken, dan weet je heus wel welke maat pan daarvoor geschikt is. Dat helpt om te bepalen hoeveel ingrediënten je nodig hebt.’ Hoeveelheden als ‘een flinke handvol per persoon’ en ‘twee keer zoveel bouillon als de rijst’ (bij risotto) vind ik veel duidelijker en handiger dan al die getallen. En je vermijdt bovendien bij Engelstalige boeken het omreken-probleem van cups en ounces naar liters en grammen. Toegegeven: Het werkt niet voor elk recept en natuurlijk helemáál niet voor patisserie. Daarbij gaat het júist om halve grammen en exacte temperaturen. En zullen we dan ook maar de boodschappenlijstjes schrappen? De meeste mensen maken een plan, vervolgens een boodschappenlijstje, en gaan op pad. Maar wat als de aubergines er dan helemaal niet goed uitzien? Of niet eens te krijgen zijn? Als je kleren gaat shoppen, ga je ook winkel in, winkel uit, kies je zorgvuldig en voel je aan alles, en laat je je verrassen door wat je tegenkomt. Dus waarom niet met eten?

Lekkere dip, zonder hoeveelheden…..Alles in de blender of staafmixer: Handvol walnoten, gedroogde tomaatjes in olie, bosje koriander, paar verse tomaatjes, olijfolie, zout & peper naar smaak. Sowieso veel proeven!

 

 

Pin It on Pinterest